Een groep van hoogwaardige bedrijven in aandrijf-, hijs- en heftechniek.
Wat is het grootste voordeel van een tilhulp?
Het grootste voordeel van een tilhulp is het voorkomen van fysieke overbelasting of het verminderen van fysieke belasting. Bij tillen gaat het met name om het voorkomen van rugklachten. Daarnaast zorgt een tilhulp voor een verbeterde continuïteit van de werkzaamheden: je houdt de werkzaamheden langer vol en maakt daardoor ook minder fouten. Bovendien is er geen andere hulp van collegas meer nodig om de last te tillen, wat een efficiënter proces op de werkvloer betekent.
Wanneer is een tilhulpmiddel verplicht volgens de Arbeidsinspectie?
De Arbeidsinspectie hanteert bij het tillen van gewicht een maximum. Volgens de Arbowet wordt een tilhulpmiddel verplicht bij een gewicht van maximaal 23 kg als je onder de meest gunstige omstandigheden tilt. Maar als je de rekenmethode van NIOSH erop loslaat kom je vaak niet verder dan 12 tot 14 kg. Met de NIOSH-methode kun je het maximaal tilgewicht volgens de Arbeidsinspectie zelf berekenen. Als werkgever dien je tillen en dragen in je risico-inventarisatie en evaluatie op te nemen en bij risico’s moet je deze aanpakken.
Hoe weet ik welke tilhulp mij kan helpen?
Dat is afhankelijk van je werkproces. Bij veel herhaaldelijk voorkomende tilwerkzaamheden op dezelfde werkplek vind je gemakkelijker de juiste tilhulp, maar soms vraagt jouw werkproces om maatwerk. Habeload adviseert en helpt je graag verder.
Zijn tilhulpen voor iedereen geschikt?
Jazeker. Tilhulpen zijn eenvoudig te bedienen en worden verrassend vaak juist eerder door jongere werknemers geaccepteerd. Ervarener werknemers denken vaak: “Wij doen het al jaren zo, daar heb ik geen tilhulp voor nodig!”, waarbij ze vergeten dat ook zij uiteindelijk ouder worden en aan slijtage onderhevig zijn. Bovendien is één keer door je rug gaan al een onherstelbare schade.
Heerst er toch nog het idee dat jouw werknemers zonder tilhulp kunnen? Dan kan het helpen om de producten die werknemers moeten pakken zwaarder te maken. Dit klinkt gek, maar bij een zwaarder gewicht zijn je werknemers eerder bereid om een tilhulpmiddel te gebruiken. Een praktijkvoorbeeld: een geproduceerd product van 25 kg zal een medewerker mogelijk snel pakken. Weegt het product 50 kg, dan laat hij het tillen en zal dus het tilhulpmiddel gebruiken. Bijkomend voordeel is dat eventuele wisseltijd van van het product in bulk afneemt.
Wat is een mogelijke ondergrens voor het gebruik van een tilhulp?
Bij gewichten tot 7 kg lijkt het gebruik van een tilhulp overbodig. Een tilhulp levert dan geen meerwaarde op arbo-technisch gezien en kost in zo’n geval meer tijd dan dat het oplevert. Maar het ligt er ook aan hoe je naar het tilwerk kijkt: als er een veelvoud van producten gepakt kan worden (grotere batches), neemt de intensiteit af en het gewicht toe. En dan is een tilhulp juist wél weer wenselijk.